top of page
  • Foto van schrijverStudio Ruimte

Waarom een statement in je interieur?


Grote gebaren maken in je interieur kan eng zijn om te doen, maar tegelijk zo belangrijk. Het geeft je allerlei voordelen zoals: rust en balans. Maar, je moet wel durven. Een 3D visualisatie helpt vaak bij de beleving van de nieuwe ruimte. Op deze wijze krijgen klanten (meer) inzicht in de impact op hun woongenot. In sommige gevallen geeft het de klant net dat stukje lef om een statement te durven maken. Zoals in dit geval.

GEBRUIK VAN DE RUIMTE

In deze woning is de haard een kwartslag gedraaid. Een simpele en kleine ingreep, maar met een groot effect in het gebruiksgemak voor dit gezin. Door de ingreep ontstaat er een lange wand waarachter de keuken en de kinderhoek deels verscholen liggen. Heel prettig, want zowel van de afwas als van de kinderspullen heb je geen last wanneer je s'avonds op de bank wilt ploffen. Ideaal voor deze klanten die er een druk gezinsleven op na houden.

EEN EYE-CATCHER

Er is een lange wand ontstaan in het midden van de ruimte. Vanuit de zithoek en de eethoek is deze volop aanwezig. Vanuit de zithoek is je blik er zelfs rechtstreeks op gericht. Door de wand geheel te bekleden met houten wandpanelen wordt deze wand één geheel. Eén grote uitspraak. Je zou het kunnen zien als een sculptuur.

Uiteraard is het gebruiken van houten wandpanelen niet uit de lucht komen vallen. Tijdens het proces werd duidelijk dat de klant van het effect van hout houdt. Meneer van grof hout en mevrouw van wat lichter en gladder hout.

BLINDE DEUR

In deze wand bevindt zich een gashaard, een televisie en een deur. Wanneer je s'avonds op de bank zit en op je gemak naar de televisie kijkt wil je niet dat je in je ooghoek steeds de' onrust' van een deur ziet. Dat heb ik althans. Ik kijk doorgaans niet graag naar deuren. Liever heb ik dat mijn uitzicht een schilderij is of een mooie kleur waar het licht op valt. Meteen weer een voordeel van de panelen. De deur kan geheel wegvallen in de muur. Zo zul je, wanneer de deur dicht is, enkel de klink van de deur zien. Dit geeft rust.

UITLIJNEN EN SYMMETRIE

Wanneer er in een wand meerdere lijnen zijn (denk daarbij aan een deurpost, televisie, haard, etcetera,) dan is het goed om de lijnen 'uit te lijnen'. Hierdoor creër je rust in de wand.

Met symmetrie kun je dit ook bereiken, maar let er op: dit kan uit de hand lopen. Symmetrie kan het ook erg saai maken, doordat symmetrie een ruimte zeer overzichtelijk kan maken.

BALANS IN MATERIAALGEBRUIK CREËRT RUST

Wanneer je een groot gebaar maakt in je interieur, kijk dan goed naar de materialen die je gaat gebruiken. Zij ze in balans? Kijk goed of ze bij elkaar passen en elkaar versterken. In dit geval past het hout goed bij de grijze (bestaande) vloer. Het zorgt voor warmte bij het wit en het grijs dat al in de ruimte aanwezig is. Een 'touch' geel in de speelruimte en in de keuken brengt de zon binnen en is een warme tegenhanger voor het frisse en kalme grijsgroen dat in de woonkamer komt. Let ook op structuren en patronen. Matcht het bij elkaar? Wordt het een spannend en rustgevend geheel? Zorg ook voor contrast. Warm materiaal zoals een schapenvacht bij beton versterkt elkaar. En zoals hier, het hout met het hoogglans wit. Contrast kan versterkend werken. Maar houdt wel de balans in de gaten.

STAPPEN

+ Neem de 'wijze van gebruik' van je ruimte, als uitgangspunt voor een nieuwe indeling.

+ Bekijk in je nieuwe indeling waar of waarmee je een groot gebaar in je interieur kunt creëren.

+ Vraag je interieurarchitect om een visualisatie om je écht goed te zien of je de juiste keuze maakt.

+ Bekijk de lijnen om te zien of je rust kunt brengen d.m.v. symmetrie en uitlijning.

+ Maak een materialenbord om te zien of de gekozen materialen de juiste spanning en samenhang creërt voor de uitstraling die jij voor ogen hebt.

+ Verzamel de juiste uitvoerders om jouw 'klus te klaren'.

Hulp nodig bij het maken van jouw plan of de uitvoering hiervan? Vraag een vrijblijvend gesprek aan en we vertellen u hoe we u zouden kunnen helpen.

bottom of page