top of page

Gordijnen, behang en meubelstoffering


Wij, de groep van VIA (Verenigd in Architectuur) zijn uitgenodigd bij het bedrijf Kobe in Valkenswaard. We werden vriendelijk ontvangen en rondgeleid door hun collectie en magazijn. Een prachtige wondere productiewereld werd zichtbaar. Een geheel geautomatiseerd proces, waarbij in het magazijn robots s'avonds wanneer het personeel naar huis is, nog flink aan de slag gaan. Hoge rekken met meerdere robots die druk aan het ordenen zijn. Een prachtig gezicht.

Vervolgens waren er drie professionals die voor ons de 'brug slaan' naar de uitvoering toe. Drie presentaties met praktische en technisch advies in de werking: 'van textiel naar product'. Deze werden gegeven door Gordijnatelier van der Lelie (zonwering), Maurice de man (behang) en Atelier 64 (meubelstoffering).

GORDIJNEN

- De rek en krimp van gordijnen ontstaat door de wisseling van luchtvochtigheid in de ruimte.

- Bedenk bij hoge gordijnen dat een kleine krimpmarge (bv 0,5%) toch kan leiden tot afwijkingen van meerdere centimeters.

- Katoen wordt korter door vocht en andere stoffen worden langer door vocht.

- Maak linnen altijd 'stotend'. Hiermee wordt bedoeld dat het ruim over de grond hangt.

- De stoffen 'draaien' kan niet zomaar. Er is namelijk een sterkere en zwakkere richting in de draden. Zorg dat je kennis krijgt van de weving om de mogelijkheden hiervan te ontdekken.

- Velours wordt standaard met de vleug omhoog verwerkt.

- Transparante stoffen draaien kan, maar een naad is de concessie die je dan maakt.

- De keuze van de gordijnrails maakt of breekt de valling. Bij het gebruik van een lage gordijnrails heb je garantie op een slecht vallend gordijn.

- De hoeveelheid stof heeft invloed op de valling van het gordijn. Alles (mbt 'valling') wordt bepaald aan de bovenkant van het gordijn.

- Een dubbele zoom laat de stof minder glooiend vallen. Vaak wordt dit wel gedaan om voor de zekerheid nog wat stof over te houden.

- Een blinde zoom is minder sterk. Deze wordt afgeraden bij intensief gebruik (projectinrichting).

- Een schuine kant maken in een gordijn geeft geen problemen. Meerdere schuinen kanten is niet mogelijk. Gordijnen zijn namelijk niet volgens een bepaald patroon te knippen i.v.m. de 'krulling' die het maakt.

- Het wordt aangeraden bij een schuin gordijn een elektrische rail te gebruiken.

- Schuine gordijnen zijn 800% duurder dan normale gordijnen.

- Een 'wave' toepassing op schuine gordijnen is tot 30 graden mogelijk. Tussen de 30 en 45 graden is het een hoog risico. Boven de 45 graden is het onmogelijk.

BEHANG

- Papier- of vliesbehang (non woven) is 50 tot 70 cm breed. Papier-, vlies-, of textielbehang is breder dan 70 cm.

- Teken een patroon of zichtbare banen uit voor je begint met behangen.

- Wandbekleding is sterker, gemakkelijk te verwijderen en oneffenheden in de ondergrond zie je minder.

- Bedenk dat je bij 'natuurlijk' behang naden ziet lopen.

- Vliesbehang is vormvast. Wanneer je de hoek om wilt gaan met je behang ontstaan er bubbels bij hoeken die niet recht zijn.

- Papieren behang kun je wel gemakkelijk strak om de hoek krijgen.

- Vinylbehang is wat dikker. Zo'n 3,5 mm en stootvaster. Dit wordt vaak gebruikt bij projectinrichtingen.

- Zorg dat je bij wandbekleding op het stukwerk eerst een primer aan brengt. Dit is belangrijk voor de effectiviteit van de lijm.

- Bedenk dat het niet goed werkt om op een houten ondergrond te behangen. Laat dit eerst stuken. Hout kan namelijk krom trekken. Het beweegt.

- Het is aan te raden om oude behanglagen eerst te verwijderen voor je wandbekleding aan brengt. Je hebt namelijk een langere levensduur wanneer je niet over oud behang heen gaat.

- Wanneer je een wand gaat bekleden met een patroonbehang bedenk dan van te voren goed waar je begint. Wanneer er in het midden van de muur een deur zit is het mooier om rondom de deur te beginnen en dan naar buiten toe te werken. Je patroon komt dan beter tot zijn recht.

- Behang op een rand van een muur is vaak een zwak punt. Er zijn profielen die je in de rand kunt stuken en kunt schilderen in de kleur van het behang. De hoek is op deze wijze stootvaster.

- Vinylbehang en papierbehang kun je bij een gashaard gebruiken. Mooi voor de afwerking is om een stootrandje te gebruiken voor een strakke afwerking.

- Niet alle behangsoorten zijn geschikt voor de badkamer of keuken i.v.m. het spatten van water. Reliëf is bv veel gevoeliger voor vuil.

- De term 'behangklaar' is eigenlijk niet behangklaar. Laat het stuken voor je behangt.

MEUBELBEKLEDING

- Voel de rekbaarheid van de stof goed. Bij rondingen in meubels heb je een rekbare stof nodig om het representatief te laten ogen. De stof kan anders gaan 'trekken'.

- Bedenk dat je op Viscose elke vlek ziet.

- Sta er bij stil dat in een leren bankje na verloop van tijd altijd een 'kontafdruk' tevoorschijn komt.

- Voor het zitvlak van een stoel wordt een steviger schuim gebruikt dan voor de rugzijde.

- Je spreekt van capitonneren wanneer er een vouw van knoop tot knoop loopt. Je spreekt van bonderen wanneer er geen vouwen zichtbaar zijn. De knopen zitten dan minder diep in het meubel.

- Een stoel wordt van boven naar beneden bekleed.

- De richting van de stof is zeer belangrijk. Sta er bij stil dat je stof soms moet kunnen draaien om het patroon goed uit te kunnen laten komen.

- Een oude stoel die gerepareerd wordt kan op de ouderwetse wijze gerepareerd worden, maar hier wordt minder vaak voor gekozen. Vullen op een moderne manier met schuim leidt namelijk tot hetzelfde resultaat.

- Een oude oma stoel opnieuw bekleden kost ongeveer 400 tot 450 euro.

Mocht u benieuwd zijn naar ons advies voor de stoffering van uw ruimte? Neem gerust contact met ons op.

Wij wensen u veel plezier met uw ruimte!

Comments


bottom of page