top of page

Domotica in een villa: overbodig!


Het is overbodig om domotica in een villa aan te schaffen. Ik bedoel, we leven al jaaaaaaren zonder domotica. Waarom zouden we nu dan niet zonder kunnen? Voegt het nou echt iets toe? Soms. Afhankelijk van je ruimte en hoe je hierin wilt leven. Onze klant heeft in zijn villa in Zuid-Spanje uiteindelijk een bescheiden domotica invulling. Genoeg om te dienen, te weinig om gefrustreerd te geraken.

Overbodig

''Domotica? Waarom? Wat heb ik daaraan? Ik wil gewoon op een knop drukken en dat het licht aan gaat. Gewoon, simpel zoals ik al jaren gewend ben. Mijn vingerafdruk als sleutel? nee zeg! Ik wil een gewone sleutel. Gewoon, zoals ik in Nederland ook heb. Wat is daar mis mee? Ja, goede vraag. Wat is er mis met de gewone sleutel? Voorzichtig probeerde ik uit te leggen welke voordelen een digitale sleutel zou hebben: 'via een app kun je mensen uitnodigen en toegang geven en...'Tja, waar was ik mee bezig? Hier zit mijn klant niet op te wachten. De smart objecten zijn ontworpen om de mens te dienen. In gemak. Deze klant vindt een normale lichtknop gemakkelijk. Wie ben ik om dit te veranderen?

Handig

Een prachtige nieuwe luxe villa in een zonnig oord. Voorzien van alle gemakken. Zonsverduistering die dicht gaat wanneer de zon pal op het raam staat, een bad dat al vol loopt voor je thuis bent, lichten die snacht's aan gaan wanneer je de gang op loopt, een voordeur die opent door middel van een vingerafdruk. Bedenk het en het kan. Maar... is dit nodig? Is dit daadwerkelijk gemakkelijker voor de klant? Hoe ver gaat het en hoe ver kun je gaan? Wanneer een klant echt ver verwijderd is van zijn product, van de techniek, is het dan nog nuttig?

Beleving

Uiteindelijk gaat het om beleving. De beleving van gemak. Hoe zou het zijn wanneer je in je woonkamer zit en denkt: ik wil een romantisch sfeertje en je al je lichten dimmen met 1 druk op de knop? Jaaaa! Dat is het! Dat wil ik wel. En hoe zou je het vinden dat wanneer je weg gaat er 1 knop is voor 1 lichtstand in de gehele 500M2 villa. Dat scheelt toch een wandelingetje. Jaaa! Dat wil ik ook wel. En de gordijnen die tot 4 meter hoog hangen. Hoe doen we die open en dicht?

Op maat

Uiteindelijk zijn er vaak maar een paar kleine gemakken nodig om je comfortabel te voelen. Er kan ook zo ontzettend veel frustratie ontstaan wanneer iets niet werkt en je geen idee hebt hoe je het kunt maken. In principe is dat wat er gebeurt. Je bent afhankelijk van de ander. Een lichtknop snapt iedereen. Ons motto: Schaf domotica niet aan omdat het gemakkelijk schijnt te zijn. Schaf het aan, omdat het jou op een bepaald gebied echt gemak dient. Op maat, voor jou. Jouw manier van leven of jouw manier van werken.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van Domotica voor uw woning of vakantiehuis? Bel: 0617144526 en we plannen een vrijblijvend kennismakingsgesprek met u in.

Natasja Jonckheere

Studio Ruimte

Comments


bottom of page