top of page

Een betonlook vloer maken?


Een Beton Ciré vloer zelf aan brengen. Hoe doe je dat nou eigenlijk? Is het gemakkelijk om zelf te doen? Wat moet je in huis hebben om dit zelf te doen? Zou ik mijn particuliere klanten aanraden dit zelf te doen? Dat was mijn vraag toen ik vertrok naar de workshop Beton Ciré aanbrengen.

Mijn antwoord is ja en nee. Alles valt te leren. Voor iedereen. Dus iedereen kan het uiteindelijk zelf doen. Alleen, hoeveel oefentijd heb je nodig om het er visueel aantrekkelijk uit te laten zien? En heb je overal aan gedacht? En als je zelf overal aan hebt gedacht, kun je dan ook zelf inschatten of het is zoals het hoort te zijn? Mijn advies zou zijn om het vooral zelf te doen als je het leuk vindt om het te leren. Als je wat handigheid met klussen hebt. En wanneer je niet te perfectionistisch bent, zodat je je niet eeuwig blijft storen aan dat foutje in de hoek van de kamer (dat niemand opvalt behalve jou).

ONZE TIPS:

CONSTRUCTIELIJNEN & BOUWSCHEUREN

1. Neem bij nieuwbouw de tijd die nodig is, voor het 'zetten' van het gebouw, in acht. Daarnaast zijn er ongetwijfeld constructielijnen. Het is goed deze te achterhalen. Dit zijn de plaatsen waar de architect a.h.w. het gebouw de ruimte geeft om uit te zetten en in te krimpen. Deze lijn is zichtbaar. Wanneer je nog aan het bouwen bent is het fijn om deze lijnen al mee te laten spelen in het bepalen van je ontwerp in de binnenruimte van je gebouw.

2. Bij bestaande gebouwen zie je soms scheuren. Uiteraard is het goed na te gaan of dit constructieve scheuren zijn of oppervlakte scheuren. Bekijk met je (interieur)architect hoe je dit netjes op kunt lossen en/of voorbehandeld.

DE ONDERVLOER

Je kunt het niet zomaar op elke ondervloer smeren. Er zijn namelijk een paar voorwaarden te stellen aan je vloer voor er Beton Ciré op kan.

1. De ondergrond dient stabiel te zijn. Dat wil zeggen: Niet beweegbaar, niet elastisch. Een houten vloer is beweegbaar. Wil je persé Beton Ciré op deze plaats dan zul je de vloer eerst stabiel moeten maken.

2. De (onder)vloer mag niet meer dan 2 mm in hoogte afwijken. Dat geldt voor het leggen van veel (alle) vloeren. Het is immers zo dat wanneer je de ondervloer goed geëgaliseerd hebt dat dit ten goede komt van de 'looks' van iedere vloer.

3. Wanneer je bijvoorbeeld een tegelvloer hebt, moet je deze er dan eerst uit halen? Dat hoeft niet. Maar je wilt wel dat de Beton Ciré hieraan hecht. Daarvoor zul je in veel gevallen de vloer eerst moeten behandelen voor een goed hechtingsproces. Een voorbeeld is een vloer van gladde tegels. Je kunt je voorstellen dat deze eerst behandeld zal moeten worden om goed hechtbaar te zijn en daarnaast uiteraard ook mooi glad te zijn, zodat je de voegen niet door de Beton Cire heen zult zien.

MENGEN

Er zijn allerlei merken die het je gemakkelijk maken. Dit en dat bij elkaar... en klaar! Toch zijn er een paar dingen die je zult moeten aanschaffen (die elke vakman al standaard in huis heeft).

1. Een paar grote emmers. Een grote (beton)mixer. Een plek om overtollig materiaal af te kunnen voeren.

2. Zorg dat je met z'n 2-en bent. Zo kan 1 iemand mixen wanneer de ander emmer #1 aan het smeren is. Het materiaal dient namelijk tijdig gesmeerd te zijn i.v.m. het drogen/verdikken.

3. Het materiaal goed mixen is ontzettend belangrijk. Je wilt geen klonten hebben en ook geen luchtbellen. Mix daarom rustig en sla aan het eind de laatste bellen lucht uit de mix. Alles moet er uit zijn, want elk klontje laat strepen na.

SMEREN

1. Schaf speciale schoenbinders aan, zodat je over het gesmeerde materiaal heen kunt lopen zonder een voetafdruk achter te laten.

2. Het materiaal droogt snel. Wanneer je te traag bent kan het materiaal gaan stollen. Hierdoor kunnen er korrels in de mix ontstaan. Wanneer je dan gaat smeren veroorzaakt dit geulen door je beweging. Timing is dus van belang.

3. Houdt rekening met de richting die je op smeert. Sluit jezelf niet in. Klinkt logisch, maar het gebeurd.

4. Smeer voorzichtig aan de randen. Je wilt niet een soort van betonlook 'kom' creëren in je woonkamer.

VISUELE EFFECTEN

Handigheid en lef heb je nodig om het Beton Cire er op te smeren. Een grote tip die ik je kan geven is:

TIP: Je vloer heeft 2 lagen nodig. Van de eerste laag zul je het visuele effect niet zien. Het is dus perfect om je smeerrichting en het effect hiervan te oefenen op de eerste laag. Zo heb je de handigheid al te pakken wanneer je aan de tweede laag begint.

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een Beton Ciré vloer of wand? Neem gerust contact op!

Wij wensen jou veel plezier in jouw nieuwe ruimte!

コメント


bottom of page