top of page

FAQ

 

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect, interieurontwerper en een stylist? 

Een stylist is opgeleid om een stijl/sfeer/gevoel neer te zetten door middel van materiaal, kleur, textuur en objecten. Zij verzorgen de aankleding van de ruimte. Een interieurarchitect denkt na over een ruimte vanuit de massa van een ruimte. Ze zijn opgeleid om te bekijken of de massa als geheel anders kan worden. Bijvoorbeeld door muren door te breken, ramen te plaatsen, uitbouw voor te stellen, etcetera. Een interieurontwerper is niet opgeleid als een interieurarchitect. Zij mogen de titel interieurarchitect niet voeren. Wel kunnen ze soms net zoveel (of soms zelfs meer) ervaring hebben opgedaan als een interieurarchitect.

Wat kost een interieurarchitect? 

De gemiddelde uurprijs van een interieurarchitect is 75 euro ex. BTW. Het is afhankelijk van de omvang van het project op hoeveel je uit komt. Het is goed om van te voren samen een kader te stellen qua uurprijs, projectprijs en de te verwachten uren die gemaakt zullen worden. Soms is dit lastig in te schatten. Bijvoorbeeld doordat er meer onderzoek nodig is wanneer er onvoorziene omstandigheden zijn. Of wanneer het proces in de communicatie tussen de interieurarchitect en opdrachtgever anders loopt dan verwacht. Maak heldere afspraken bij aanvang van het project en houdt elkaar op de hoogte. 

Wanneer kun je een interieurplan goed gebruiken? 

Wanneer je ergens woont of gaat intrekken krijgen veel mensen na enige tijd te maken met een soort van 'wildgroei' in hun huis. Zo noem ik het altijd maar. Het is oplossing op oplossing vinden. Soms wel netjes uitgevoerd, maar niet kloppend in het geheel. Dit is een teken van het ontbreken van een goed doordacht intererieurplan. Want wanneer je een plan hebt weet je wat wel en niet past. Wat de ruimte uitdraagt. Wat je van je ruimte wilt. Welke functies de meubelen ondersteunen.

Waarom is een goed doordachte interieurindeling belangrijk? 

De indeling van je ruimte is de basis van een goed functionerend interieur. Wanneer de indeling past bij jouw manier van leven of werken dan voelt een indeling uiterst comfortabel. Hij is efficiënt en dienend. De ruimte zelf heeft uiteraard, losstaand daarvan, zijn eigen kwaliteiten. Zo kan het zijn dat je bij een nieuwe indeling een muur weg haalt om de natuurlijke lichtinval te optimaliseren. Uiteraard gaat zo'n beslissing gepaard met het afstemmen van de ruimte op jouw manier van leven. Vraagt jouw manier van leven om een donker hoekje dan zit jij niet te wachten op extra veel licht dat net die ruimte binnen stroomt. 

Wat is de functie van materiaal? 

Samen met de indeling (en de natuurlijke lichtinval) geven materialen uitdrukking aan de ruimte. De materialen 'ademen' samen een totaalsfeer uit. Ze geven uitdrukking aan jouw als persoon of aan een merk dat je neer wilt zetten. 

Wat is het voordeel van een lichtplan?

Verlichting is als een juweel. Het doet de ruimte schitteren en het zorgt ervoor dat je de dingen die je in je ruimte wilt doen, optimaal kunt doen. Verlichting is functioneel. Door verlichting kun je s'avonds lezen op de bank, kun je een romantische sfeer creëren, kun je met vrienden comfortabel wijntjes drinken bij de haard en misschien wel een dansje doen. In een lichtplan zie je overzichtelijk waar welke lichtbron zich bevindt en waar de bediening zit. Ook wordt er gekeken naar de lichtbron. De sterkte van de bron en de kleur van de bron hebben veel invloed op het effect in je ruimte. Een plan maakt je keuzes inzichtelijk. Lees meer in onze blog: verlichting

Ik heb zelf genoeg ideeën, maar wil graag dat een professional met me mee kijkt. Doen jullie dat ook?

Ja, dat is zeker mogelijk. Het is aan u om aan te geven tot hoever u ontzorgt wilt worden. Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen we samen bepalen hoe dat er uit kan zien. 

Ik heb enkel kleuradvies nodig. Niet een heel plan. Doen jullie dat ook? 

Ja, dat doen wij ook. In sommige gevallen is dit mogelijk door interieuradvies rechtstreeks bij u in uw ruimte te geven. Belt of mailt u ons gerust met uw vraag, dan geven we u aan wat u het beste zal helpen. Leest u hier alvast enige informatie over interieuradvies in uw ruimte. 
 

VERLICHTING  & DOMOTICA

​Bij specifieke vragen en/of kleine onderdelen kunnen wij u helpen door interieuradvies bij u thuis te geven. Tijdens ons bezoek kunt u al uw vragen stellen. 

Heeft u een vraag? Wij horen het graag! 

Bericht ontvangen!

IMG_1756
IMG_1764
IMG_1757
IMG_1754
IMG_1765
DSC_0059
Zilver groen_1
IMG_1767
DSC_0128
bottom of page