top of page

Ruimte voor ouders én kinderen (met 9 tips)!


Heb je een druk gezin en zoek je rust in jullie gezamenlijke ruimte? Onderstaand vind je een voorbeeld van een gezin dat door een simpele ingreep een zeer efficiënte en rustgevende interieur-indeling kreeg. Aan de hand van dit voorbeeld neem ik je mee langs een paar tips die voor jou ook kunnen werken.

1. VERZAMELEN VAN WENSEN EN FUNCTIES

Allereerst kijken we naar de wensen van het hele gezin. Wat wil je graag in de ruimte kunnen doen? Wat voor soort spullen horen daarbij? En hoe zou dit de komende 5 a 10 jaar kunnen veranderen? Die laatste vraag kun je niet helemaal vaststellen, maar het loont wel de moeite om hier naar te kijken. Sommige onderdelen zul je toch al kunnen voorspellen. Neem ze mee in je 'Programma van eisen-lijst'. Zo wordt je interieur toekomst-proof. Doe dit grondig. Het is namelijk de basis van een uitstekend passend interieur voor het hele gezin

De wensen van dit gezin

-Dit gezin bestaat uit een koppel met drie kinderen van 1, 3 en 8 jaar. De ouders willen graag s'avonds neer kunnen ploffen en niet eerst nog het hele huis speelgoed-vrij maken.

-Ze willen graag mensen uit kunnen nodigen om te komen eten

-Ze hebben veel foto's, tekeningen en kunstwerkjes van de kinderen die ze een plekje willen geven.

-Daarnaast willen ze graag meer opbergruimte. De oudste dochter is er de helft van de week.

2. FUNCTIES IN DE RUIMTE BEPALEN

Bekijk wat bepalend is voor de ruimte en kijk ook naar de kwaliteiten van de ruimte. Licht is daar een belangrijk onderdeel van. Sta, bij het opnieuw indelen van je ruimte stil bij de stand van de zon. Waar is het zuiden? Licht heeft veel invloed op ons functioneren.

De plaatsbepalingen van de functies bij dit gezin

-De keuken staat vast. Deze geheel omgooien naar de andere kant van de kamer is zeer ingrijpend, dus dat de keuken op deze plek blijft is leidend voor de plaatsbepalingen.

-Het is logisch dat de tafel in de buurt van de keuken staat. Deze blijft op zijn plaats alleen draaien we deze 90 graden, zodat we meer mensen kwijt kunnen.

-De haard, zoals deze nu is, is onhandig. Hij wordt niet aan gezet, omdat de kinderen daar spelen en de ouders gaan daar niet zitten, omdat de ruimte vol staat met speelgoed. Door deze 90 graden te draaien ontstaat er een duidelijke ruimte waar de kinderen kunnen vertoeven.

-De televisie wordt boven de haard geplaatst en er ontstaat een duidelijke zithoek. We plaatsen er een riante bank, zodat alle vijf de gezinsleden er heerlijk kunnen vertoeven en hun aanhang mettertijd ook.

TIPS (VOOR RUIMTE MET KINDEREN)

1. Een duidelijke plaatsbepaling voor een functie creërt duidelijkheid. Het is duidelijk dat kinderspeelgoed op één plaats ligt: de kinderhoek. Uiteraard is het belangrijk om voldoende opbergruimte te hebben. En zul je echt wel eens iets weg moeten doen, omdat er simpelweg geen ruimte voor is.

2. De sfeer van de gehele benedenverdieping is ook doorgetrokken in de kinderhoek. Alleen krijgt die een frisse kleur. Die komt zo ook nog een beetje de woonkamer in gesijpeld. Heerlijk vrolijk! Het is goed één duidelijke sfeer/concept neer te zetten. Zo creër je duidelijkheid, rust en eenheid.

3. Het is fijn wanneer je contact kunt maken met je kinderen vanuit jouw relaxhoek, ook al vertoeven ze in de kinderhoek. Zo zie je bij deze indeling dat je vanaf de bank de kinderhoek in kijkt en het gele bankje van de kinderen ziet. Zij zitten daar televisie te kijken en jij op de bank. Ieder je eigen programma en toch kun je contact met elkaar maken.

4. In dit geval zit de televisie in een geel kastje wat leuk bij de kinderhoek past. Wanneer deze dicht is ligt de focus er niet op en kan de ruimte rondom gebruikt worden.

5. Voor de oudste dochter is er een klaptafel gemaakt. Wanneer zij er niet is hebben de kleinsten meer ruimte door het dicht te klappen. De kruk kan als bijzettafel gebruikt worden bij de bank.

6. Bij de eettafel tegen de muur aan wordt een grote 'letterbak' gemaakt. Een letterbak op formaat. Hij wordt wel 3 meter bij 70 cm. Met allerlei verschillende maten vakken. Hier kan het gezin mooie vondsten, knutselwerken, foto's tekeningen, etcetera een plaats geven. De bak krijgt dezelfde kleur als de muur. Het mooie van dit gecreërde kader is dat je er binnenin een rommeltje kunt maken en het toch een geheel vormt. Ideaal voor rust en flexibiliteit in het tonen van de prachtige kindercreaties.

7.Zet, of hang, niet alles vol. Een gouden tip wat mij betreft. Je hebt een gezin met kinderen en dat is al druk zat. Durf ook een muur leeg te laten. Dat geeft rust. Er gebeurd al genoeg in huis. In dit huis is de wand bij de zitbank leeg (op één lamp na).

8. Zorg in de kinderhoek dat je kasten en banken multifunctioneel zijn. Gebruik elke cm die je hebt om iets te kunnen opbergen. Je hebt zo ontzettend veel leuk speelgoed dat soms niet in je kast past. Dus wees spaarzaam met je vloeroppervlak. Kun je het verdubbelen door een etage te maken? doen! Althans, als dat niet ten koste gaat van je opbergruimte. In dit voorbeeld is het gele bankje gemaakt van een ladekast die ze al hadden. Handig, je kunt er nog steeds speelgoed in opbergen. De wandkast bestaat uit planken. Simpel. Zo kun je er van alles inzetten en ook leuke dozen en bakken aanschaffen voor de kleinere spullen. De wandkast tot aan het plafond en hoppa! Genoeg opbergruimte! Scharen en kleine spulletjes waarvan je ze liever 'onder begeleiding' mee laat spelen, zet je bovenin waar zij niet bij kunnen.

9.Kinderen spelen vaak op de grond. Heb je geen vloerverwarming dan zou je kunnen denken aan een vilten tapijt. Dat is glad, waardoor ze er nog wel op kunnen bouwen en spelen en het is lekker warm. Bij dit interieur hebben we het vilt ook tegen de muur geplaatst tot raamhoogte. Zo krijgen ze het niet te koud wanneer ze hier tegenaan leunen.

Nieuwe indelingsplattegrond. Groen=zitgedeelte Rood= kinderhoek

3. DE SFEER VAN DE ZITKAMER EN EETRUIMTE

De benedenverdieping is één grote ruimte, waarbij de keuken en kinderhoek worden afgeschermd door een lange wand. Deze wand wordt geheel van houten wandpanelen gemaakt waarbij de deur weg valt in de wand. Dit creërt rust (meer hierover in de blog: Waarom een statement in je interieur).

Bij zowel de keuken als bij de kinderhoek komt er 'een touch' geel. De rest van de ruimte blijft rustig en sereen van kleur.

Beoogde sfeer van de eettafel

Eettafel - haard

Zitbank - haard

Sfeervoorstel kinderhoek

Aanzicht-schets kinderhoek

VRAGEN

Uiteraard is niet iedere ruimte hetzelfde en niet ieder gezin hetzelfde. De 9 tips helpen je in ieder geval een eind op weg. Heb je interieur-vragen over jouw interieur in combinatie met kinderen? Mail me of reageer hieronder, zodat ik je kan helpen.

bottom of page