top of page
  • Foto van schrijverStudio Ruimte

Retail Safari in Den Bosch


Een retailsafari in Den Bosch, door Nathalie den Dekker. Heerlijk. Wat ontzettend leuk om te doen. Winkelen is natuurlijk sowieso leuk, maar nu keken we met andere ogen. Wat werkt, en wat niet? Wat voor soort winkelconcepten zijn er en genereren ze ook voldoende omzet? Is het vernieuwend in de maatschappij, voor de klant? Van waaruit ontstaat het concept en bevindt het zich op de juiste locatie/segment/etc.? Allerlei vragen die een mengeling zijn van het visuele plaatje, verleidingstactieken en het rendabel zijn van de winkel. En werkt datgene wel dat op papier wordt bedacht?

We lopen binnen bij:

- Yoghurt Barn

- Hudsons Bay

- La ligna

- Nespresso

- Robbies

- Suitsupply

- YaYa

- Pepernotenfabriek

- Bagels & Beans

- Sostrene Grene

Wat zien we? Wat heeft dit ons vertelt? Wat viel ons op?

NIEUWE EETMOMENTEN

Mooi om te zien is de Yoghurt Barn. De liefde waarmee het is begonnen in de keuken van een stel, is charmant en nog te voelen. Ze spreken eetmomenten aan die nog niet (veel) werden aangesproken in de Nederlandse Horeca. Slim! Het interieur is charmant en de melkbussen met Yoghurt tonen de oorspronkelijke afkomst. Het 'lijntje' naar de natuur voelt daardoor kort. De toppings ruiken opvallend zoet (dat is dan wel tegenstrijdig bij zo'n gezond ontbijt) en doen visueel 'rijk' aan. De verlichting laat nog wat te wensen over en de recepten verdienen meer aandacht (ze zijn super charmant). Al met al een charmant concept dat ogenschijnlijk goed werkt. Gezien de snelle opening van meer filialen hebben ze de plank raak geslagen.

DE ROL VAN DE VERKOPER

Bij Nespresso zijn we verwend met verschillende koffie's. Met zorg en aandacht werden we geduldig geholpen. Het product 'koffie' wordt daar tot in de puntjes getoond. Alle weetjes werden verteld. We kwamen sceptisch binnen bij deze 'gigant', maar door deze persoonlijke aandacht, weetjes en nuttige informatie waren we om. Dit doen ze goed, gonsde door ons hoofd. Alle zintuigen werden geprikkeld. Er restte ons 1 vraag. Wat als de verkoper zijn dag niet heeft? Wat blijft er dan over aan beleving? Vinden we het concept dan nog steeds raak?

We merkten de impact van de rol van de verkoper goed bij Sostrene Grene. Een soort Xenos / Action, maar dan een stuk charmanter uitgevoerd. Allerlei hebbedingetjes die niet veel kosten wil je zo in je mandje stoppen. Alles oogt leuk! De aankleding is simpel, maar voelt persoonlijk door de geschreven tips en quotes van de dames uit het logo. Het valt echter in duizend stukjes wanneer we bij de kassa aankomen. hmm..... geen aardige verkopers. Onze beleving loopt wat krassen op en er blijft uiteindelijk weinig van over.

Zoals ze zeggen: een compliment wordt 7 keer doorvertelt, een slechte ervaring 22 keer.

BLURRING

Blurring= Het mengen van verschillende verkoopdisciplines. Zoals bv: horeca met meubelverkoop.

Prachtig is Robbies. Een plek om te zitten en eten. Heerlijke drankjes te drinken. Prachtig ambachtelijk gemaakte producten van lokale ontwerpers kun je kopen. Een kluis omgebouwd tot een bijzonder restaurant. Een kidsroom (waarbij we wel twijfelden over de locatie ervan; het zicht er op is namelijk minimaal). Theetjes kopen, Tapijten, Zelfs flexplekken kun je huren. En dan de geweldige notities op de muur met service gerichte opmerkingen, zoals: 'Wij hebben WIFI' en 'Huur hier je flexwerkplek'. Een prachtig gebouw met prachtig eten en prachtige spullen om te kopen. Een plek waar je terug komt.

Ook bij YaYa is er sprake van Blurring. Je koopt er de meest stijlvolle dameskleding en woonassocoires. Een prachtig pand ook weer, waarbij ze binnen ramen hebben toegevoegd waardoor het stadsgevoel binnen drupt. Ook de vloer van hout en keien loopt prachtig in elkaar over. Een mooi meubel als balie. Er is ingezet op een stijl. Die je aanspreekt, of niet, uiteraard.

BRANDSTORE

Brandstore = Een winkel dat geheel is gewijd aan 1 merk.

Een ongelooflijk goed lopend concept. Een TIJDELIJKE pepernotenfabriek. Alleen de naam 'pepernotenfabriek' zorgt er al voor dat je naar binnen toe wilt. Een grote print van een oude fabriek brengt de charme nog eens extra bij je naar binnen. En hoe is dat dan, een winkel enkel gevuld met pepernoten? Toch verassend! Pepernoten met hartige smaken, zoete smaken, gekke smaken. Het kan niet op. Verder is het uiteraard handig aangepakt. Een tijdelijk pand voor een laag prijsje. Een interieur dat minimaal is ingericht en toch klopt bij het concept. Tijdelijke arbeidskrachten. De risico's zijn laag en zoals we weten vind je tegenwoordig in elke stad minimaal 1 pepernotenfabriek rond de Sinterklaastijd. Een product dat op zijn publiek wordt afgevuurd in de periode dat het er toe doet. Ieder jaar weer. De consument kijkt er naar uit.

EEN DUIDELIJKE DOELGROEP

Suitsupply kiest echt voor een duidelijke doelgroep en dat werpt zijn vruchten af. De doelgroep is: Mannen. Mannen die 1 winkel binnen willen lopen en dan klaar zijn. Compleet, op maat een pak dat de sexyness uitstraalt die de fotograaf-kunstenaar stevig neer heeft gezet in zijn beelden die levensgroot in de winkel te zien zijn. Van ver, vanaf de snelweg zelfs. Geen vergissing mogelijk over wie zich aangesproken zou moeten voelen.

INTERIEURONTWERP

Over smaak valt te twisten. Dat is zeker zo. Maar een lichte vloer in een zeer grote ruimte laat meubels optisch zweven. Ik heb daar dus ook last van. Ik heb hierdoor weinig overzicht in de ruimte. Voor mij voelt dat oncomfortabel. Dat was mijn voornaamste ervaring bij Hudsons Bay. Daarnaast moesten we echt zoeken naar een bepaalde afdeling. De routing in de ruimte blijkt voor ons dus niet helder genoeg te zijn. Niet intuïtief.

Voor ieder type winkel zijn er verschillende soorten aandachtspunten om het meest efficiënte en rendabele uit je interieurontwerp te halen. Daarnaast draagt het interieur bij aan de communicatie van jouw merk richting jouw klant. Dit 'verhaal' vertel je niet alleen met je interieur, maar ook door je online presentatie, je papieren presentatie, merchandise, etcetera... Het is een totaalbeleving die er voor zorgt dat je klant na aankoop van jouw product weer terug komt.

Ben jij benieuwd naar hoe een interieur de verkoopcijfers van jouw winkel omhoog schroeft? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Comments


bottom of page