top of page

Verlichting


Verlichting. Een ondergeschoven kindje, maar in feite is het het sieraad van je interieur en kan het aanzienlijk bijdragen in je gevoel van fitheid of een gevoel van sfeer. Je benadrukt er dat prachtige kunstwerk mee, je eten in het restaurant kan net wat aantrekkelijker ogen wanneer de juiste temperatuur lichtbron is gebruikt en je hebt invloed op de fitheid van je personeel met de juiste soort verlichting.

ARCHITECTUUR

Verlichting is in de basis een hulpmiddel. Het helpt je om iets te kunnen zien. De kleuren en ruimte om je heen. Zonder licht, geen kleur en geen ruimte. Verlichting is er om daar licht te bieden waar de zon op dat moment niet is of niet kan komen. Het is in de architectuur daarom vanzelfsprekend om eerst goed te weten hoe natuurlijk licht de ruimte binnen valt en op welk tijdstip dit gebeurd. Bij nieuwbouwprojecten of verbouwingsprojecten kan dit door middel van het maken van een 3D zonnestudie.

Wanneer je dit in kaart hebt gebracht ontstaan er als vanzelf ideeën. Vorm kan licht beïnvloeden en licht kan de vorm optisch veranderen. Een interessante spanning om mee te spelen. Zie onderstaand twee voorbeelden en een afbeelding van onze zonnestudie voor een villa in Marbella.

Twee voorbeelden van licht en architectuur.

Een (topview) fragment uit de zonnestudie van ons project in Marbella (Project: onder de Spaanse zon).

FUNCTIE'S

Wanneer je vervolgens je ruimte hebt ingedeeld en je weet waar welke functie in je interieur plaats zal vinden, kun je bepalen welke soort verlichting je nodig hebt. Wil je een boek kunnen lezen op de bank in je woonkamer? Wil je jouw personeel zo lang mogelijk fit laten zijn gedurende een dag? Voor iedere functie op zich zijn er tips om dit te bereiken. Lees onderstaand een aantal tips.

DE BASIS

De basis van een fijn lichtplan is indirecte verlichting. Dit houdt in dat de lichtbron een muur of een plafond uitlicht en via die muur het licht de ruimte in wordt verspreid. Licht botst tegen de muur, de objecten en zo door de ruimte waardoor het licht geleidelijk aan wordt verdeeld.

CRI WAARDE

CRI staat voor Color Rendering Index. De waarde 0 staat voor een specifieke kleur. De waarde 100 staat voor daglicht. Het is voor LED verlichting dus vanzelfsprekend dat hoe hoger de waarde, hoe beter de verlichting. CRI 80 wordt gezien als kwalitatief goed. Echter, in een keuken, museum of bij andere locatie's waarbij kleur belangrijk is, is een hogere CRI gewenst. Denk hier aan een CRI waarde van minstens 90. Liefst nog hoger.

Het effect is dat wanneer je met een spotje met een CRI waarde van >90 op een schilderij schijnt dat de kleuren veel helderder zullen overkomen dan bij een spotje met een CRI waarde van 80. Zie onderstaande afbeelding.